30:e april - Houston, 25 days til liftoff

Vad är speciellt med denna dag?

Jag det kan man fråga sig. Men saken är den att det idag endast är 25 dagar kvar tills det är tänkt att vi ska segla iväg med vår H-båt Acheilos för ett äventyr på Östersjöns vatten. Från Åland i norr till Bornholm i söder har vi ett ordentligt äventyr framför oss, en resa som alltså närmar sig med stormsteg.

För att sätta detta i perspektiv kan nämnas att renoveringen av segelbåten började för ungefär tre månader sedan när jag kom hem till Sverige.



/C

29:e april 2011 - Allt är glasklart

Idag har vi lekt glasmästare!

Före;
4mm plexiglasfönster fyllda av sprickor på grund av frostsprängningar. Tätat av en uttorkad och sprucken gummilist från 70 talet.

Efter;
6mm polykarbonat fönster som är mycket starkare än plexiglas. Tätning har vi fixat genom att Henrik ritade de nya fönsterbågarna i datorn. Dessa skars sedan ut med laserskärmaskin i 2mm rostfritt stål. Det hela skruvades sedan idag ihop med hjälp av en mängd rostfria skruvar, kupolmuttrar och tätningsmedel. Resultatet kan ses nedan!


Bild; Dags att döpa om båten till Sputnik? Notera även lampan som lyser under hyllan = Elen på båten är igång tack vare Per Anders arbete!

Lärdom;
Gör upp en plan för vad som ska göras när du renoverar/bygger något och multiplicera tiden du tror det ska ta med tre. Jag trodde fönsterna kunde fixas på två veckor. Bara skruvarna till fönsterna tog TRE veckor att nå oss! Och det var en av de Minst problematiska delarna...

/C

28:e april 2011 - Seglingsäventyr i USA

Hejsan alla!

Nu var det ett tag sedan det skrevs här så jag passar väll på att skriva lite. Även om min resa till USA inte egentligen var inriktad på segling, så blev det lite segelbåt under resans gång ändå!

Ta en titt på bilden nedan, kan du komma på var den är tagen?


Nå, kom du på det? Svaret är San Fransisco och ön i bakgrunden är "The Rock", Alcatraz, som nog är världens kändaste fängelse och numera turistattraktion. Denna bild togs första dagen i USA och första dagen vi var i San Fransisco då de tro det eller ej faktiskt hade en segeltävling mitt inne i bukten där staden ligger. Många bilder blev det!


Vi hade faktiskt tid för lite riktig segling också. I San Diego som ligger i södra Kalifornien på gränsen till Mexico hyrde vi en Hobie Cat katamaran för lite roande snabbsegling. På bilden ses från vänster; Jag & Per Anders som är en del av ACHEILOS seglingen, men även längst till höger; John, en amerikansk släkting till oss. En alldeles utmärkt matros!

Så, detta får räcka för denna gång. Men misströsta ej, det kommer inte dröja lika länge tills nästa inlägg. Semesten är nu slut och renoveringen av vår H-båt är återigen i full gång! Tänk er, nu är det mindre än en månad kvar tills avfärd!

/C

8:e april 2011 - Sägs om att modeblogga?

Hejsan du!

Sedan sist har vi haft en hel del för oss på båten! Kölen som tidigare var full av hål har epoxispacklats (plast) för att den sedan ska kunna slipas. Hela det blåa fribordet har tvättats och vaxats samt att vi har köpt tyg för att sy gardiner till båten. Jovisst, sånt behöver göras också. Sommarens ljusa nätter är enklare att sova igenom om man kan göra det mörkare i båten, så hittills är tre av de fyra gardinerna färdigsydda!

Nu blir det ett litet avbrott i jobbet för att hinna med andra saker, man kan ju inte bara renovera båten. Därför kör vi ett par blogginlägg istället om hur man ska klä sig på havet. Javisst, vi på ACHEILOS ska börja modeblogga! Det kan ju knappast ge oss färre läsare :)

Då ska vi bland annat diskutera flytvästar! Vad ska man ha för flytväst egentligen och hur får man den att "matcha" nagellacken och den lilla chiwawahunden i handväskan som kostade en årslön?

Så vi hörs snart!


5:e april 2011 - Kvar att göras

Hejsan bloggen!

Sedan sist har majoriteten av arbetet på båten kretsat kring båtens fribord. Allt blått på båten har först polerats med hjälp av polermaskin och Autosol och efter det någon form av rengörande medel för att "dra" smutset ut ur båtskrovet. Problemet är att nu är den återigen rätt så smutsig. Blir nog ännu mer jobb!

För övrigt har vi fortsatt arbeta på det som senare ska bli vårat båtsläp. Reflexer samt en LGF skylt har skruvats upp.

Allt detta och vanligt småarbete som finns lite var stans på båten är vad vi ägnat oss åt de senaste dagarna, men det finns en hel del kvar som behöver göras;
  • Tillverka skivor i köket
  • Få skruvar så vi kan montera upp fönsterna
  • Spackla med Epoxispackel på kölen
  • Laga förpiksluckan
  • Sätta upp de två sista isoleringsbitarna i salongen
  • Fortsätta även barbords fribord
  • Tvätta akterspegeln
  • Tvätta kölen innan Expoxispacklingen

Och så klart mycket, mycket mer...

1:a april 2011 - Acheilos tar i trä

Ska vi ha ett skämt här på bloggen? Nej, det hoppar vi nog över. Vi har tillräckligt med seriösta ting att berätta som det är.
Vi har idag bland annat blivit klara med de metallramar som ska vara till våra nytillverkade fönster i polycarbonat. Sedan har Christofer även hunnit med att börja polera fribordet med hjälp av en polermaskin. Det mesta av allt trä i båten är nu färdigslipat och lackat.


RSS 2.0