5:e juli 2011 - Svag insats i svaga vindar

Hallå hallå!

"Länge sen sist?" Jaja, kanske det! Jag skriver ju nu i alla fall...

Kortfattat, vi är i Kristianopel! Sedan det förra inlägget har Acheilos tagit sig från Ölands norra udde till Blekinge och dess sydöstra spets. På ett ungefär.

Mestadels har det under denna sträckan varit väldigt lite vind, förutom ett par dagar då vi var i närheten av Kalmar och jag och gasten Magnus (som klev på i Stora Rör och av i Kalmar) kom upp i 7,3 knop. Tangerat båtbästa, om man då inte räknar med första dagen av segling som mer var vågsurfing mer än egentlig segling.
Med andra ord har vi för andra gången tagit oss under Ölandsbron.


Bild; Seglade för första gången spinnaker, solo. Kul, men stressigt!

Efter ett vilodygn i Kalmar, båtens hemmahamn, blev det tvätt av kläder, bunkring av mat och allt sådant som sig bör när man är i en lite större stad. Sara, ännu en vän, hoppade på i Kalmar för att tillsammans med Acheilos färdas vidare mot Karlskrona. 

Bergkvara incidenten;
Ja, och då den kanske allvarligaste incidenten som ägt rum på Acheilos hittills; När vi skulle in i Bergkvara.
Ända sedan Böda har vi haft problem med motorn. Köpte någon slags mysko bensin som jag inte är helt säker var ämnad för tvåtaktare. Redan vid ölands norra udde dog motorn för första gången och betedde sig helt konstigt. Magnus var en sväng i Sandvik och tittade till den, med teorin att det var bränslet och inte motorn som var problemet. Ny, riktig, alkylatbensin för tvåtaktare införskaffades och motorn mådde rätt bra ända tills Soliden. Sedan dess har motorns prestanda gått upp och ned, med resultatet att angöringen till Bergkvara inte gick som planerat.

Motorn hade varit igång i ett par minuter medan Sara styrde och jag tog ned våra segel. Väl 20 meter från betongpirarna som markerade inloppet till Bergkvara dör motorn, som vägrar vakna igen. Vi lyckas styra bort från piren och hissar focken som ger oss tillräcklig med fart för att styra. Att storseglet är surrat och därmed långt ifrån hissat har vi svårt att ta höjd, något vi behövde för att ta oss in i hamnen. Ett par seglare ser oss och får en av motorbåtarna i hamnen att ta sig ut till oss så att de kunde bogsera oss in.

Efter det lyckas vi angöra bryggan utan problem och det är tämligen uttröttade som vi kan kliva iland. Vi fixade lite med motorns bensindunk vilket har gjort att motorn fungerar tillräckligt väl för att vi ska ta oss framåt, om än just. 

Vi är nu i Kristianopel och spenderade fyra timmar vid lunch på svaj i den totala stiljen. Tog oss hela dagen att ta oss de fåtal sjömil det är mellan Bergkvara och vår nuvarande position. Genom att hålla tummarna hoppas vi att morgondagen bjuder på bättre och framförallt kraftigare vind. I Karlskrona möter gasten Joakim upp oss, förhoppningsvis med en av sina utombordare som skulle kunna ersätta våran. Vår 7,5hk Mercury funkar, men jag litar inte på den för fem öre. Och frågan är då om en översegling till Bornholm och Kristiansö är en bra ide, med en sådan motor?


Bild; Gasten med det snyggaste håret, Magnus, gör entre på Acheilos! 

/C

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0