26:e maj 2011 - "You know what they say about men with big feet..."

"... They need big shoes" /Citerat av Jonathan & Hampus

Så, nu är vi iväg! Skriver detta den 27:e kl 12:46 på natten, så jag börjar med att berätta vad vi gjort de senaste två dagarna.

Precis som jag skrev tidigare så lämnade vi Kalmar och Stensö den 25:e. Saken var bara den att vädret inte var någon rejäl höjdare den dagen. Blåste på gränsen till västerlig kuling den dagen. Vi försökte ta oss till Pataholm, men vinden var så pass stark och vädret i allmänhet så dåligt att vi beslöt oss för att länsa med den sydvästerliga vinden och ta oss till Borgholm. Genom att rida på den 27 fot långa H-båten i de upp till 1½ m höga vågorna lyckades vi enligt GPS:en ta oss upp i 10,7 knop på revat storsegel.

Efter att ha lyckats Segla in i Borgholms hamn firade vi vår överlevnad på café genom att den smått laktosintoleranta Jonathan käkade gräddbakelser. Vinden fortsatte vara så pass stark under kvällen att vi sedan bad två killar från en tysk båt att ta emot oss när vi flyttade båten in till den mest skyddade delen av gästhamnen. 

Sedan idag den 26:e har vädret varit mycket bra. I och med utlovat riktigt dåligt väder den 27:e beslöt vi oss för att försöka nå Oskarshamn denna dag. Vi tog oss otroligt nog hela vägen från Borgholm hela vägen in till Oskarshamns hamn utan att slå en enda gång. 5,5 knop läns i bra väder hela dagen gjorde den 26:e maj till den hittills bästa dagen.

Imorgon, eller ja, alltså idag den 27:e ska Hampus hoppa av båten och ta bussen hem. Jag och Jonte ska möjligen handla lite fler grejer innan vi börjar bege oss vidare norrut. Den ordinarie planen är att vi ska nå Västervik om tre dagar, vår plan är att försöka göra det på runt tre. Lyckas vi inte med det kanske det glädjer våra framtida gastar eftersom vi i nuläget ligger en dag före tidsplanen. Något vi valt att göra för att ha mariginal eftersom SMHI har utlovat dåligt väder flera dagar i rad nu.

Dagens ros går till Hampus som har visat sig vara en ytterst begåvad navigatör, och han knäckte den gåta som sjökortet innebär. Synd att du ska lämna oss imorgon. Ha en bra resa hem!


Bild; Jonte vid rodret, och Hampus tittar upp från sjökortet. (26/5-11)

/C

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0