1:a maj 2011 - Därom tvista de lärde

Epoxi, det ord som i särklass beskriver denna dag bäst. Helt klart bättre än röda fanor och plakat... Eller? ;)
För den som inte vet vad detta magiska, mystiska men inte så mysiga medel kallat "Epoxi" är för något så kan det i princip liknas vid... Plast? 

Att en träbit suger åt sig vatten vet de flesta, men saken är att även en plastbåt gör det. Resultatet blir massor av små vattenblåsor (även kallat böldpest) i skrovet vilka inte bara är fula, utan de försvagar även skrovets styrka och kan bli ett allvarligt problem. Av denna anledning använder man sig av en böldspärr, även kallad epoxi!

Tänk er en slags segflytande olja som man applicerar på skrovets undersida med en roller. Den övergår sedan från segflytande till gummikonsistens till lakrits och slutligen stelnar det och blir stenhårt... Ja, ungefär så.

Just detta har jag (Christofer) och Per Anders sysslat med idag i så där sex timmar. I stort sett är vi nöjda med resultatet. Hoppas bara inte att det bildas för mycket rinningar i färgen tills imorgon.


Bild; Fiskarna kommer kunna använda henne som spegel!

När det kommer till att arbeta med epoxi så är det ungefär som religion; "Många som sysslar med det, och väldigt många olika teorier om hur det bör göras". Därom tvista de lärde beskriver hela proceduren ganska väl eftersom om man läser manualerna för Hur man ska arbeta med det, ja då är det inte säkert att du får samma svar från dem som har lång erfarenhet av att arbeta med det.

Sammanfattningsvis kan man säga att min teori var tunna lager, men många. Pappa arbetade istället med stora rörelser men mycket epoxi... Efter ett par timmars jobb började jag arbeta med mer epoxi, och pappa med mindre. 

Blev det bra? Ja det får du och jag se imorgon!

/C



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0